header

 

ΓΚΟΡΝΤΟΝ ΣΕΤΤΕΡ

 

ΓΚΟΡΝΤΟΝ ΣΕΤΤΕΡΤο Γκόρντον Σέττερ, είναι ένας μεσαίου μεγέθους,δυνατής κατασκευής, μακρύτριχος, μαύρος με καφέ σκύλος. Είναι πολύ ενεργητικός και η σωματική του κατασκευή, τον βοηθάει να δουλεύει σχεδόν αδιάκοπα και με χαρακτηριστικό στυλ, για πολλές ώρες. Έχει μια δυνατή, μάλλον "κοντή" πλάτη, με σχετικά κοντή ουρά, σε σύγκριση με τα άλλα Σέττερ. Η εντύπωση που δίνει είναι, έξυπνος, υπερήφανος, άφοβος, με δυνατή και ισσοροπημένη σωματική κατασκευή. Καθαρά χρώματα και λεπτό ίσιο ή ελαφρά κυματιστό τρίχωμα, είναι τα μόνα αποδεκτά.

 

Κεφάλι Σχετικά μεγάλο ,με αρκετό χώρο για τον εγκέφαλο κρανίο,ελαφρώς τονισμένα κόκκαλα μεταξύ των ματιών, με μικρού βάθους "στοπ". Το μήκος του ρύγχους, ίσο με το μήκος του κρανίου, με γραμμές παράλληλες, όταν κοιτάμε απ'το πλάϊ.
Μάτια ευμεγέθη, σκούρα καφέ, με πολύ έξυπνη και ανήσυχη έκφραση.
Αυτιά που αρχίζουν χαμηλά στο κρανίο,περίπου στο ύψος των ματιών, ελαφρώς μεγάλα και λεπτά, κρέμονται κοντά στο κεφάλι.
Μύτη μαύρη, με μεγάλα και αρκετά ανοιχτά ρουθούνια. Οι σιαγόνες δυνατές με την πάνω να κλείνει ελαφρώς πάνω απ'την κάτω, σε ψαλιδωτό κλείσιμο.
Λαιμός Ο λαιμός μακρύς, ίσιος ,χωρίς "δίπλες".
Σώμα κοντό από τους ώμους έως τα καπούλια. Πλάτη ίσια, δυνατή, με ελαφρά κλίση από τους ώμους στα καπούλια. Στήθος βαθύ και οχι πολύ φαρδύ, κατεβαίνει έως τους αγκώνες .
Ουρά κοντή σχετικά, δεν φτάνει τους πίσω αγκώνες, φέρεται οριζόντια ή περίπου, είναι αρκετά χοντρή στην βάση, καταλήγει σε λεπτή άκρη.
Ωμοι που κλείνουν κοντά στην κορυφή. Τα μπροστινά πόδια ίσια, παράλληλα με αρκετά χοντρά κόκκαλα, τελειώνουν σε πέλματα κλειστά ,με χοντρό και σκληρό δέρμα απο κάτω, και πολλές τρίχες ανάμεσα στα δάκτυλα.

Μηροί

μυώδεις, δυνατοί, με το πάνω τμήμα (απο τα καπούλια έως τον αγκώνα) μεγάλο, και με καλή γωνία με το κάτω τμήμα.
Τρίχωμα Μαλακό και στιλπνό, ίσιο ή ελαφρώς κυματιστό, αλλά ποτέ σγουρό, μακρύτερο στα αυτιά, κάτω απ'την κοιλιά και το στήθος και πίσω απο τα μπροστινά και τα πισινά πόδια.
Χρώματα και στίγματα Μαύρο με καφέ στίγματα (μπαλώματα). Οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των χρωμάτων, είναι πάντα ευδιάκριτες. Δεν υπάρχουν καφέ τρίχες στο μαύρο. Τα καφέ στίγματα, είναι αποκλειστικά στα παρακάτω σημεία: (1) Δύο καθαρές βούλες πάνω απ'τα μάτια, διαμέτρου μιας ίντσας,(2) Στο πλάϊ των μάγουλων και του ρύγχους. Τα καφέ στίγματα, δεν φτάνουν την κορυφή του ρύγχους. (3) Στο λάρυγγα. (4) Δύο μεγάλα καθαρά στίγματα στο μπροστινό μέρος του στήθους. (5) Στο μέσα μέρος των μπροστινών ποδιών. Το καφέ στίγμα δεν πρέπει να καταλαμβάνει όλο το πίσω και έξω μέρος των ποδιών. (6) Στα πίσω πόδια, απ'τον αγκώνα έως τα πέλματα. (7) Στο μέσα τμήμα του άνω μέρους των μοιρών. (8) Ένα μικρό άσπρο στίγμα στο στήθος, είναι επιτρεπτό, όσο μικρότερο, τόσο καλύτερα.
Μέγεθος Αρσενικά, ύψος στους ώμους : 24--27 ίντσες, στα θηλυκά : 23--26 ίντσες Το Γκόρντον είναι βαρύτερο σχετικά με τα άλλα Σέττερ, έτσι η αναλογία ύψους-βάρους είναι διαφορετική. Χωρίς περιτό βάρος σε λίπος, έχουν βαρύτερο σκελετό και τετράγωνη αίσθηση, όταν κοιτάμε απ'το πλάϊ.
Κίνηση Δυνατή, ελεύθερη κίνηση, με δυνατή ώθηση των πίσω άκρων. Το κεφάλι κρατιέται ψηλά, και η ουρά σε περίπου οριζόντια ή λίγο ανηψωμένη θέση. Τα μπροστινά πόδια, απλώνονται αρκετά μπροστά, και μετά διπλώνουν κάτω απ'το σώμα, ώστε να δίνουν το ελεύθερο και μαλακό τρέξιμο και όχι "αναπήδημα" Όταν κοιτάμε τον σκύλο που εργάζεται απ'το πλάϊ, δίνει την αίσθηση της μαλακής, και ευθείας κίνησης, με τον πλέον άνετο και οικονομικό ρυθμό. Πλησιάζει με προσοχή το θήραμα και φερμάρει πολύ σταθερά, με κλασικό στυλ. Όπως όλα τα σκουρόχρωμα, ζεσταίνεται περισσότερο στα ζεστά κλίματα.
Χαρακτήρας Το Γκόρντον έχει άγρυπνο και επιθετικό χαρακτήρα με τους άγνωστους, ανθρώπους ή σκυλιά. Είναι άφοβος και πολύ έξυπνος. Αφοσιώνεται με πάθος στο "αφεντικό" και εκπαιδεύεται εύκολα, αλλά με "σφικτό " πρόγραμμα.