header

 

ΚΟΥΡΤΣΧΑΑΡ

 

ΚΟΥΡΤΣΧΑΑΡΤο Κούρτχααρ είναι ένας κυνηγός «γενικών καθηκόντων» Είναι πολύ ικανό σκυλί στο έδαφος και στο νερό. Η γενική εντύπωση που δίνει, είναι ένας αριστοκρατικός, ισορροπημένος ,συμμετρικός σκύλος, με εμφανή εξυπνάδα και δύναμη. Είναι μεσαίου μεγέθους αλλά ικανού για το δύσκολο και σκληρό έδαφος. Τα πολύ παχιά και πολύ μεγάλα άτομα αποκλείονται. Έχει καθαρές εξωτερικές γραμμές, δυνατούς ώμους και πόδια, βαθύ στήθος, μυώδες σώμα και όταν κινείται, δίνει αμέσως την εντύπωση της ευκινησίας, χωρίς περιττές κινήσεις.


Κεφάλι Καθαρές γραμμές με μέτριο μέγεθος σε χρώμα τους σκούρο καφέ. Τα ανοικτά κίτρινα αποκλείονται. Τα αυτιά αρχίζουν από ψηλά στο κρανίο, περίπου στο ύψος των ματιών και είναι κολλημένα στο κεφάλι και φτάνουν έως την κάτω σιαγόνα. Το κρανίο λίγο στρογγυλό όταν κοιτάμε απ'το πλάϊ . Αντίθετα απ'το πόϊντερ, το κρανίο τελειώνει με πολύ μικρή γωνία στο ρύγχος, χωρίς στοπ και τα κόκαλα των ματιών δεν είναι τόσο εμφανή. Το ρύγχος κυρτώνεται ελαφρά από την βάση προς την μύτη, και αυτό είναι περισσότερο εμφανές στα αρσενικά από τα θηλυκά. Οι σιαγόνες αρκετά μεγάλες και δυνατές, ώστε να μπορούν να κρατήσουν βαριά θηράματα για αρκετή ώρα, και η γραμμή της κάτω πλευράς ανεβαίνει σε μικρή γωνία με το ρύγχος και τελειώνει ομαλά εμπρός, με σχεδόν τέλειο ψαλιδωτό κλείσιμο. Η μύτη χρώματος καφέ σκούρο, ανοικτόχρωμη ή στο χρώμα της σάρκας αποκλείονται. Τα ρουθούνια μεγάλα και ανοικτά.
Λαιμός, Σώμα Ο λαιμός μακρύς και δυνατός, ώστε να επιτρέπει στο ζώο να σηκώνει και να κουβαλάει βαριά θηράματα. Το δέρμα τεντωμένο και ποτέ χαλαρό ή με δίπλες. Το στήθος βαθύ, φτάνει έως τον αγκώνα και όχι πολύ φαρδύ. Η πλάτη ίσια, δυνατή με μικρή ανοδική φορά από την ουρά στους ώμους. Τα καπούλια πέφτουν ελαφρά και με στρογγυλή γωνία προς την ουρά. Η ουρά δυνατή και με ψηλά τοποθετημένη την βάση, κόβεται στα κουτάβια, ώστε να αφήνει περίπου το 35% του αρχικού μήκους, προστατεύοντας το ζώο από συχνούς επώδυνους τραυματισμούς, λόγω του ότι κατά την εργασία του, η ουρά κινείται νευρικά δεξιά-αριστερά.
Πόδια Οι ώμοι είναι μυώδης και το άνω μέρος του μπροστινού ποδιού ( το τμήμα από τον ώμο έως τον αγκώνα) όσο μακρύτερο τόσο καλλίτερα. Όταν κοιτάμε από εμπρός, τα πόδια παράλληλα και με στρογγυλά κόκαλα. Τα πέλματα δυνατά στρογγυλά με αρκετά χοντρά νύχια και σκληρό δέρμα από κάτω. Οι μηροί μυώδης, με καλή γωνία με το κάτω μέρος. Όταν κοιτάμε από πίσω τα πόδια παράλληλα.
Τρίχωμα Κοντό και χοντρό τρίχωμα, αφήνει την αίσθηση του σκληρού, όταν το αγγίζουμε. Είναι όμως μαλακό και λεπτό στο κεφάλι και στα αυτιά. Σκυλιά με μακρύ τρίχωμα αποκλείονται.
Χρώμα Σκούρο καφέ ( liver ) μονόχρωμο, ή ποικιλίες του καφέ σκούρου με άσπρες κηλίδες ή μπαλώματα ή το αντίθετο. Οποιαδήποτε απόχρωση κηλίδας ,κόκκινη, πορτοκαλί ή μονόχρωμο άσπρο, πρέπει να αποκλείονται.
Κίνηση Στον περίπατο, κινείται μαλακά με αιλουροειδή βάδισμα. Επιταχύνει, με αξιοσημείωτη ξαφνική κίνηση, μαζεύοντας στην αρχή τα πόδια κάτω απ'το σώμα, στην συνέχεια, τα μπροστινά ,εκτείνονται εμπρός, σαν για να «τραβήξουν» το έδαφος, ενώ τα πίσω σπρώχνουν με δύναμη το σώμα, χωρίς να δίνεται η εντύπωση του «πηδηχτού» τρεξίματος.
Μέγεθος Το ύψος στους ώμους στα Αρσενικά : 58—64 εκατοστά και στα Θηλυκά : 53—58 εκατοστά.
Διαφορές στα παραπάνω μεγέθη πάνω από 2 εκατοστά, είναι σοβαρό ελάττωμα. Η γενική φιγούρα των Κούρτσχααρ, από το έδαφος έως τους ώμους, και από τους ώμους έως την βάση της ουράς, είναι σχεδόν τετράγωνη ή ελαφρό παραλληλόγραμμο και όχι υψηλόσωμο ζώο. Τα ζώα με πολύ βαρύ ή πολύ ελαφρύ σκελετό, είναι ανεπιθύμητα. Το Κούρτσχααρ είναι ένας κυνηγός που πρέπει να αποδίδει τα μέγιστα και στο πιο σκληρό έδαφος!

Χαρακτήρας, Κυνήγι: Είναι ένα πολύ έξυπνο ζώο με φιλικό και ζωηρό χαρακτήρα. Αφοσιώνεται με σπάνιο πάθος στον άνθρωπο και έχει έμφυτο το ένστικτο του «φύλακα» της περιοχής του. Είναι άφοβα απέναντι σε άνθρωπο και σκύλο και θέλουν προσοχή όταν βρίσκονται κοντά σε νευρικά σκυλιά. Στο κυνήγι, ιχνηλατούν για μεγάλη απόσταση στο έδαφος, συχνά «ανεβαίνουν» σε μυρωδιές έχοντας το κεφάλι ψηλά, και φερμάρουν σταθερά και πουλιά και τριχωτά, για τα οποία αποκτούν αληθινή μανία! Λατρεύουν το νερό και δεν έχουν κανένα πρόβλημα να απορτάρουν από παγωμένα νερά! Εκπαιδεύονται πολύ εύκολα, λόγω της ανώτερης εξυπνάδας του και της έμφυτης κυνηγετικής του κλίσης.
Στην πατρίδα του την Γερμανία, οι γεννήτορες περνούν από δύσκολες εξετάσεις, ιχνηλασία ματωμένου θηράματος για μεγάλη απόσταση και με αυξάνουσα χρονική απόσταση από την δημιουργία του ίχνους (15 λεπτά-5 ώρες 24 ώρες κλπ), μεταφορά των βαρύτερων θηραμάτων πάνω από εμπόδια, με ειδική εντολή εργασία και εύρεση τριχωτών θηραμάτων με σύγχρονη πλήρη αδιαφορία για πτερωτά και το αντίθετο!! Και τα αποτελέσματα αυτών των εξετάσεων, αναγράφονται στα μητρώα τους με χαρακτηριστικά σύμβολα (παύλες, τόνοι κλπ) ώστε να υπάρχει πάντα πλήρης εικόνα των ικανοτήτων της γραμμής αίματος. Σαν όλα τα σκουρόχρωμα, ζεσταίνονται περισσότερο το καλοκαίρι και χρειάζονται αρκετό νερό της πολύ ζεστές και υγρές μέρες κυνηγίου.