header

 

ΝΤΡΑΤΧΑΑΡ

 

ΝΤΡΑΤΧΑΑΡΓενική εμφάνιση : Ο Γερμανικός σκληρότριχος [ wirehaired ]δείκτης είναι ένα μυώδες, μέσου μεγέθους σκυλί . Ισορροπημένα στο μέγεθος και γεροδεμένα. Tα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της φυλής είναι το σκληρό τρίχωμα για την ανθεκτικότητα στις δύσκολες καιρικές και εδαφικές συνθήκες και του προσώπου η επένδυση. Ο χαρακτήρας του είναι ευφυής, ενεργητικός και παθιασμένος κυνηγός.

 

Μέγεθος, αναλογία Το ύψος των σκύλων πρέπει να είναι από 61-68 στα αρσενικά και 57 -64 στα θηλυκά στους ώμους. Για να εξασφαλισθεί η διατήρηση της ποιότητα της εργασίας της φυλής πρέπει τα σκυλιά που είναι είτε πέρα ή είτε κάτω από το προσδιορισμένο ύψος να τιμωρούνται σοβαρά. Το σώμα είναι λίγο μακρύτερο από το ύψος , σε αναλογία δέκα προς εννέα. Ο Γερμανικός wirehaired δείκτης είναι ένας ευπροσάρμοστος κυνηγός με ευκινησία και αντοχή στο κυνηγότοπο. Οι σωστές αναλογίες σε μέγεθος και η ισορροπία είναι ουσιαστικά για την υψηλή απόδοση.
Κεφάλι Το κεφάλι του είναι συγκρατημένα μακρύ. Τα μάτια είναι καφετιά, μέσου μεγέθους, ωοειδεί στο περίγραμμα, φωτεινά και με προεξέχοντα φρύδια. Τα κίτρινα μάτια δεν είναι επιθυμητά. Τα αυτιά στρογγυλεύονται αλλά όχι πολύ και κρεμούν κοντά στο ύψος της σιαγόνας. Το κρανίο ευρύ και το ινιακό κόκκαλο όχι πάρα πολύ προεξέχον.
Το ρύγχος είναι αρκετά μακρύ με το ρινικό κόκκαλο ευθύ, ευρύ και παράλληλο με την κορυφή του κρανίου. Η μύτη είναι σκοτεινή καφετιά με ανοικτά ρουθουνια. Μια μύτη με χρωματισμό σάρκας πρέπει να τιμωρείται. Τα χείλια είναι μικρά και κοντά στο σαγόνι και γενειοφόρα. Τα σαγόνια είναι ισχυρά και με ένα πλήρες κλείσιμο συνιστούν ένα αληθινό ισχυρό δάγκωμα ψαλιδιού.
Λαιμός, Σώμα Ο λαιμός είναι μέσου μήκους, που σχηματίζει αψίδα ελαφρώς και απαλλαγμένος από δίπλες. Η ολόκληρη πίσω γραμμή της πλάτης εμφανίζει μια αντιληπτή κλίση προς τα κάτω στο καπούλι ζώου. Το δέρμα είναι σφιχτό σ' όλο σώμα. Το στήθος είναι βαθύ και ευρύχωρο με τα πλευρά να φαίνονται καθαρά.
Η πλάτη είναι κοντή, ευθεία και ισχυρή. Οι οσφυϊκές χώρες είναι τεντωμένες και λεπτές. Τα ισχία είναι ευρέα με το καπούλι ζώου να στρογγυλεύεται ωραία. Η ουρά κρατείται ψηλά, ή επάνω από τον οριζόντιο άξονα όταν το σκυλί είναι σε επιφυλακή. Η ουρά κόπτεται περίπου στα δύο-πέμπτα του αρχικού μήκους της.
Μπροστινά άκρα Οι ώμοι τοποθετούνται καλά πίσω. Τα μπροστινά πόδια είναι ίσια με τους αγκώνες στενούς. Τα κόκκαλα των ποδιών δεν είναι επίπεδα αλλά στρογγυλεύουν, ισχυρά, αλλά όχι βαρειά ή χονδροειδή ώστε να αντιστρατευτούν τη φυσική ευκινησία του σκυλιού. Οι πατούσες με κυκλικό περίγραμμα, με δάκτυλα κοντά και ντυμένα με "μαξιλάρια" τριχώματος πυκνά και σκληρά, και τα νύχια ισχυρά και αρκετά βαριά.
Οπίσθια άκρα Οι μηροί είναι ισχυροί και μυϊκοί. Τα οπίσθια πόδια είναι συγκρατημένα και, όπως εμφανίζονται από πίσω, παράλληλα.
Τρίχωμα Το λειτουργικό νευρικό του τρίχωμα είναι το πιό διακριτικό χαρακτηριστικό γνώρισμα της φυλής. Ένα σκυλί πρέπει να έχει ένα σωστό τρίχωμα για να είναι του σωστού τύπου. Η γούνα του το κάνει να είναι ανθεκτικό και, ως ένα ορισμένο βαθμό, αδιάβροχο (water-repellent) . Κάτω από το εξωτερικό τρίχωμα, έχει ένα στρώμα λεπτότερου και πυκνότερου τριχώματος (undercoat ) που είναι αρκετά πυκνό ώστε τον χειμώνα να μονώνει ενάντια στο κρύο αλλά γίνεται τόσο λεπτό το καλοκαίρι ώστε να είναι σχεδόν αόρατο.
Το διακριτικό εξωτερικό τρίχωμα είναι ευθύ, σκληρό, νευρικό και επίπεδο και είναι από 2 έως 4 cm στο μήκος. Το εξωτερικό τρίχωμα είναι αρκετα μακρύ ώστε να προστατεύσει το σκυλί από τα πυκνά και σκληρά κλαδιά, αλλά όχι τόσο ώστε να κρύψει το περίγραμμα του σκυλιού. Στα χαμηλότερα των ποδιών το τρίχωμα είναι κοντύτερο και μεταξύ των δακτύλων είναι μαλακότερης σύστασης. Στο κρανίο το τρίχωμα είναι φυσικά κοντό και κατάλληλο. Πέρα από τους ώμους και γύρω από την ουρά είναι πολύ πυκνό και βαρύ. Η ουρά είναι ωραία ντυμένη, ιδιαίτερα στο κάτω μέρος. Τα φρύδια είναι ντυμένα με ισχυρή, ευθεία τρίχα. Η γενειάδα και τα μουστάκια είναι μέσου μήκους. Οι τρίχες στα σκούρα μπαλώματα (συκωτι) ενός καφέ-άσπρου σκυλιού μπορούν να είναι κοντύτερες από τις άσπρες τρίχες.
Ένα κοντό ομαλό , ένα μαλακό woolly , ή ένα υπερβολικά μακρύ τρίχωμα, πρέπει να τιμωρούνται σοβαρά.
Διατηρώντας μια σκληρή, νευρική σύσταση, το τρίχωμα των κουταβιών μπορεί να είναι κοντύτερο από αυτό ενός ενήλικου .
Χρώμα Η γούνα ( τρίχωμα ) είναι συκώτι και άσπρο, (συνήθως είναι συκώτι και άσπρη καθορισμένο), συκώτι roan, είτε σκέτο συκωτί . Το κεφάλι είναι πάντα είναι συκωτί , μερικές φορές με μια άσπρη βούλα . Τα αυτιά είναι συκώτι. Το μαυρόστικο είναι χρώμα αποδεκτό και δεν τιμωρείται, απλά από τον κανονισμό αναπαραγωγής(επειδή δεν επιθυμούν τα ολόμαυρα) ορίζεται σαφέστατα ότι το μόνο που δεν επιτρέπεται να κάνει είναι να ζευγαρώσει με όλο καφέ σκύλο. Ζευγαρώνει με καφέστικτό ή με μαυρόστικτό.
Βηματισμός Το σκυλί πρέπει να αξιολογηθεί σε έναν μέτριο βηματισμό. Η μετακίνηση είναι ελεύθερη και ομαλή με καλή κίνηση στα μπροστινά άκρα και καλή οδήγηση με ισχύ στα οπίσθια. Το topline πρέπει να παραμείνει σταθερό.
Ιδιοσυγκρασία Με αξιόπιστη ιδιοσυγκρασία, είναι κατά περιόδους σε απόσταση και μη φιλικός προς τους ξένους , αλλά είναι ένας πιστός και στοργικός σύντροφος της οικογένειας και του αφεντικού και αρκετά ..άτεγκτος φύλακας του σπιτιού . Θέλει αρκετή προσοχή στις συναναστροφές του με τα άλλα σκυλιά, ιδιαίτερα τα αρσενικά λόγω του πολύ ισχυρού και ιδιαίτερα σκληρού του "δαγκώματος" .